Aşa cum sunetul alb este format dintr-un amestec de sunete de diferite frecvenţe, tot astfel se formează şi albul olfactiv, dintr-o combinaţie de mirosuri. De fapt, cheia pentru a obţine albul olfactiv stă în multitudinea de compuşi utilizaţi.
Descoperirea a fost realizată de neurobiologul Noam Sobel, din Israel, care, împreună cu echipa sa de cercetători a realizat o serie de experimente. În aceste studii, ei au expus mai mulţi participanţi la diferite mirosuri, unele alcătuite doar dintr-un compus şi altele formate din amestecuri de până la 43 de compuşi diferiţi.
Într-o primă etapă, 56 de participanţi au fost rugaţi să compare amestecurile realizate din acelaşi număr de compuşi, dar care puteau să nu aibă nimic în comun. Astfel s-a constatat că pe măsură ce numărul componentelor din amestec creştea, participanţilor le era din ce în ce mai greu să le identifice.
Pentru a confirma existenţa albului olfactiv, specialiştii au creat un al doilea experiment. La început au format diferite amestecuri din 40 de componente. Ulterior, 12 participanţi au primit amestecurile şi li s-a pus că unul dintre ele este mirosul de „Laurax”, un cuvânt inventat.
Primilor trei participanţi li s-a spus că primul compus era Laurax, următorilor 3 li s-a indicat că cel de-al doilea compus este Laurax, alţi 3 participanţi au ştiut că cel de-al treilea compus este Laurax şi, în fine, ultimii trei participanţi au fost anunţaţi că cel de-al patrulea compus este Laurax.
După ce participaţii au simţit aceste mirosuri în laborator timp de 3 zile, ai au mai primit încă 4 noi mirosuri şi patru etichete printre care şi una pe care scris Laurax. Acestora li s-a cerut să atribuie câte o etichetă pentru fiecare miros.
În cele din urmă, oamenii de ştiinţă au observat că etichetele Laurax au fost puse acolo unde mirosul era alcătuit din mai mult de 40 de componente diferite.
Ca urmare a acestui studiu, specialiştii susţin că albul olfactiv este un miros distinct care nu este produs de compuşi specifici, ci de anumite amestecuri de compuşi. Cheia obţinerii acestui miros constă în egalitatea intensităţii compuşilor.
Sursa: Live Science